ИНГ договорился на штраф общей суммой €775 mln за участие в отмыве денег.

Тема в разделе "В Голландии", создана пользователем Lanatje, 5 сен 2018.

 1. Lanatje

  Lanatje Старожил

  Т.к. не у всех есть подписка на FD, помещаю сюда всю статью (04.09.2018):


  Vasco van der Boon • Economie & Politiek

  ING sluit megaschikking met OM in witwaszaken

  ING heeft voor €775 mln een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in vier witwaszaken. Nederlands grootste bank wendt hiermee de dreiging van een strafproces af. Dit maakten ING INGA€11,41-1,21%en het OM dinsdagochtend voorbeurs bekend. Het is de grootste schikking ooit in het Nederlandse bedrijfsleven.

  aandacht vestigde op die alineadaalde de beurskoers van ING met zo’n 5%.

  VimpelCom
  ING zou onder meer geholpen hebben bij het witwassen van steekpenningen die het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom betaalde aan de dochter van de Oezbeekse president. Vimpelcom, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, schikte die corruptiezaak in 2016 door $397,5 mln te betalen aan het Nederlandse OM, plus nog eens hetzelfde bedrag aan de Amerikaanse autoriteiten. In een andere zaak zou in Curaçao via ING-rekeningen circa €150 mln zijn witgewassen (zie ook kader).

  In de onderhandelingen over de schikking eiste het OM onder meer dat ING zou instemmen met de publicatie van een uitgebreid feitenrelaas over de misstanden. De bank stemde daarmee in. Het is ook voor het eerst dat het OM de tekst van een schikkingsovereenkomst zelf heeft gepubliceerd. Verder zou de bank inzage moeten geven in toekomstige frauderisico's.

  DNB
  Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zal het door ING beloofde verbeterprogramma monitoren. Ook zal ING 'het Openbaar Ministerie actief in de gelegenheid blijven stellen om onderzoek te doen naar mogelijke strafbare feiten', blijkt uit de gepubliceerde schikking.

  Feitenrelaas Houston.pdf
  De €775 mln die ING betaalt bestaat uit een boete van €675 mln en een ontneming van €100 mln onterecht verkregen winst. Het OM zal geen natuurlijke personen vervolgen in deze zaak.

  Transactieovereenkomst ING-OM.pdf
  Jarenlange overtreding
  Het OM verwijt ING in Nederland 'jarenlange en structurele overtreding' van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat gebeurde volgens het OM ook doordat ING niet voorkwam dat bankrekeningen van klanten in Nederland tussen 2010 en 2016 zijn gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro’s.
  In de schikkingsovereenkomst staat dat de bank de verdenkingen niet zal weerspreken. 'ING betreurt de gebeurtenissen uit het verleden en neemt hiervan uitdrukkelijk afstand.' Dat komt neer op een schuldbekentenis van de bank.

  De vier geschikte zaken
  De verdenkingen waren dat ING zou hebben geholpen bij het witwassen van steekpenningen van het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom voor de dochter van de Oezbeekse president.

  De tweede onderzochte witwaszaak gaat over de familie Grynsztein, die in Curaçao via een Nederlandse handel in damesondergoed circa €150 mln zou hebben witgewassen via haar ING-bankrekening. Het totale witgewassen bedrag in deze zaak schat het OM op €300 mln. Het gaat daarbij om 1 miljoen vermoedelijke witwastransacties. Het had voor ING volgens het OM duidelijk moeten zijn dat deze geldstromen weinig te maken hadden met handel in lingerie en dus ongebruikelijk waren. Ook hier deed de bank onvoldoende cliëntenonderzoek. Alarmsignalen schoof de bank aan de kant als ‘niet ongebruikelijk’.

  Een derde casus gaat over een eenmanszaak in bouwmaterialen zonder vestigingsadres in Nederland. Het bedrijf had een zakelijke rekening bij ING Nederland met daaraan vijftien pinautomaten gekoppeld. Die mobiele pinautomaten werden tegen de regels van de ING in, door de eenmanszaak in Suriname geplaatst en gebruikt voor het witwassen van €9 mln crimineel geld.

  In de vierde witwaszaak is binnen een jaar €500.000 contant gestort op ING-bankrekeningen van twee aan elkaar verbonden ondernemingen. Deze hielden zich onder de dekmantel van handel in groenten en fruit uit Zuid-Amerika bezig met witwassen. De contante stortingen leverden bij de bank slechts één witwassignaal op, dat ING ook veel te laat meldde.

  Ralph Hamers
  ‘We zijn echt tekortgeschoten’, verklaarde ING-topman Ralph Hamers dinsdagochtend bij BNR Nieuwsradio. ‘De conclusie is helder. We hebben het niet goed gedaan, er mag veel beter worden verwacht van ons.’

  Hamers zegt zich ‘zeker verantwoordelijk’ te voelen ‘voor de turbulentie die hierdoor komt’. Maar hij stapt niet op, zoals Rabobank-topman Piet Moerland in 2013 deed toen deze bank een miljoenenschikking trof in de Libor-affaire. Hamers: ‘Ik voel verantwoordelijkheid en neem die, vooral door maatregelen te nemen. We moeten aan de hoogste eisen gaan voldoen om te voorkomen dat het Nederlandse financieel bestel wordt misbruikt voor witwassen.’

  Amerikaanse SEC
  Ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC had ING in het vizier vanwege de witwasverdenkingen. De woordvoerder van ING zegt hierover dinsdagochtend: 'We verwachten dat met deze schikking met het OM ook de kwestie met de SEC is afgedaan en dat we aan hen niets hoeven te betalen en van hen verder geen andere maatregelen hoeven te treffen.' Het Amerikaanse openbaar ministerie had voor zo ver bekend geen onderzoek naar ING lopen.

  Onderdeel van de overeengekomen verbeteringen is dat ING de bezetting van de klantinformatie-afdeling inmiddels heeft verdrievoudigd van 150 medewerkers naar 450. De betaalde boete laat ING ten laste komen van de winst in het derde kwartaal. De leden van de raad van bestuur van ING, waaronder bestuursvoorzitter Hamers, zien in verband met de schikking dit jaar af van hun variabele beloning.


  Koers
  Het aandeel ING is dinsdag de sterkste daler binnen de AEX, met een koersverlies van circa 2,7% rond het middaguur.

  [​IMG]

   
  Метки:
  • Информативно Информативно x 1
 2. Nexus

  Nexus Старожил

  Ага, классика жанра. Меня за 100 тыс из Москвы неделю мариновали в Триодосе, в то время, как ИНД полоскал миллионы! Но в данном случае иллюзий нет, здесь просто коррупция не для всех, а только начиная с миллиона и выше, типа, привилегия :).
   
 3. Lanatje

  Lanatje Старожил

  А для моих клиентов это означает, что теперь будет еще больше контроля к каждому мелкому переводу в екс-ссср и назад. Итак уже задолбали опросниками своими.
  И счет фиг откроешь, если акционеры не из ес. А раньше такой был хороший лояльный банк...
   
  • Нравится Нравится x 1
  • Информативно Информативно x 1
 4. Nexus

  Nexus Старожил

  Ага, я ещё в декабре под обещание положить пол лимона открыла там счёт для российского гражданина. Но согласна, опять будут мелкую сошку обдирать, а крупняк , как всегда, откупится по-знакомству.
   
 5. sl0n

  sl0n Старожил

  а что это такое? и на какие суммы переводов они приходят, если не секрет?
   
 6. Lanatje

  Lanatje Старожил

  Это к бизнес клиентам относится. Какие у них критерии, я не знаю, думаю, что определенные страны. Суммы и мелкие попадаются (от 5 тыс).
  Приходит опросник - от 20 до 50 вопросов. Обязательно стандартная часть типа, что у вас за бизнес, какие схемы движения денег, кто конечный бенефициар, связанные фирмы и т.д. И потом по транзакциям типа в период с 24.06.2017 по 02.04.2018 вы в такуюто страну перевели пять раз суммы - расскажите за что и почему. А в августе получили оттудато перевод такойто. Напишите за что и доки приложите.
  И таких вопросов более десятка. И 2 недели на ответ.
  И потом еще все доки читают и наводящие вопросы задают.
   
  • Информативно Информативно x 2

Поделиться этой страницей

Загрузка...