Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование нами Ваших файлов cookie.

благотворительность и налоги

Тема в разделе "Финансы", создана пользователем anewsja, 27 авг 2007.

  1. anewsja

    anewsja Новичок

    Здравствуйте Анна.
    Жалко, что нам не удалось встретиться в воскресенье.
    Это мой муж Вам звонил по-поводу ТомТом.
    У меня к вам вопрос, если Вам нетрудно, я еще не очень в голландском,
    я сейчас занялась серьезно поиском благотвор. фондов для одного интерната,
    поэтому читаю все-все что может пригодиться. Вот нашла такой текст, не могли бы Вы объяснить смысл ин дженерал.
    И еще, вот к примеру я собираюсь сейчас для этого интерната переслать 300 евро, на закупку сухого бассейна ( это конечно часть суммы, а в последующем
    пересылать в среднем 120 евро каждый месяц. насколько я поняла из текста, эту сумму можно декларировать и таким образом она не налогооблагается. А как мне доказать. что я именно на благ. отсылаю деньги? )
    Если Вы знаете, буду благодарна за ответ.
    Кстати, может Вам просто так известны адреса фондов помогающих вост.европе или украине. Всем кто поможет, благодарность от деток, жизнь которых, надеюсь улучшиться со временем, благодаря всем неравнодушным. Спасибо.
    De overheid vindt het van groot maatschappelijk belang dat organisaties gebruik kunnen maken van vrijwilligers. De vrijwilligersregeling is met ingang van 1 januari 2006 wel opgenomen in de wet. De regering heeft het maximaal toegestane bedrag verhoogd.

    Het is nog steeds mogelijk om een vergoeding te geven van de werkelijke kosten. Deze vergoeding moet plaatsvinden op declaratiebasis en moet gebaseerd zijn op de werkelijke kosten. In plaats van een vergoeding op declaratiebasis is het ook mogelijk om een forfaitaire vergoeding uit te betalen, waarbij geen kosten gedeclareerd hoeven te worden.

    Deze forfaitaire vrijwilligersvergoeding hoeft niet langer per week uitbetaald te worden. Na januari 2006 is het mogelijk om de vrijwilliger een maandelijkse vergoeding te betalen (onbelast en premievrij) van € 150 per maand met een maximum van € 1.500 per jaar. Dit bedrag moet alle kosten dekken, dus ook bijvoorbeeld reiskosten. Naast het forfaitaire bedrag is het dus niet mogelijk om kosten te vergoeden.

    De heer Mol raadt aan om het bedrag per maand uit te keren en niet eens per jaar, zoals sommige besturen van fondsen gewend zijn te doen. Dit om later geen problemen te krijgen met de Belastingdienst.

    Hoe moet de vrijwilliger zijn inkomsten aangeven?
    De vrijwilliger moet de inkomsten als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ opnemen in zijn aangifte inkomstenbelasting. Als men niet over het maximale bedrag van € 1.500 per jaar heen gaat, geldt er een vrijstelling. Dan is de vrijwilliger geen inkomstenbelasting verschuldigd over zijn vrijwilligersvergoeding. Is een vrijwilliger voor diverse organisaties actief, dan is het aan de vrijwilliger om de totale vergoeding in de gaten te houden en deze op te geven. De organisaties hoeven hier geen controle op uit te voeren. De vrijstelling in de inkomstenbelasting geldt overigens ook wanneer de vrijwilliger een vergoeding van de gemaakte kosten ontvangt.

    Bij betaling aan vrijwilligers hoeft de organisatie overigens niet aan de wettelijke vereisten voor werknemers te voldoen. Bijvoorbeeld: de kilometervergoeding van 19 cent per km geldt voor werknemers, maar niet voor vrijwilligers. Aan de vrijwilliger mogen de werkelijke kosten, mits op declaratiebasis, worden vergoed. Dit geldt niet wanneer de forfaitaire vrijwilligersvergoeding wordt uitbetaald. Onder meer op de website van de ANWB (www.anwb.nl) is een overzicht te vinden van werkelijke autokosten (zoek op ‘autokosten’ en vervolgens ‘autokosten gebruikte auto’s’). Op basis hiervan kunt u een kilometervergoeding geven aan de vrijwilliger en tot een hoger bedrag komen.

    Opletten!
    Is er een privaatrechtelijke of fictieve dienstbetrekking?
    Als de stichting geen daadwerkelijke kostenvergoeding uitbetaalt, maar wel een hogere vergoeding dan de wettelijke vergoeding van € 1.500, dan moet de organisatie dit toetsen aan de criteria van de privaatrechtelijke en de fictieve dienstbetrekking. Het voert te ver om hier uitgebreid op deze criteria in te gaan. In het kort is bij de toetsing onder meer het volgende van belang:
    § Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding tussen de vrijwilliger en diegene die hem/haar aanstuurt.
    § Er mag geen sprake zijn van een persoonlijke arbeidsverrichting. Met andere woorden: het is belangrijk dat de vrijwilliger zichzelf mag laten vervangen door een ander.
    Als hiervan wel sprake is, moet de organisatie loonheffing en premies werknemersverzekeringen op de betalingen inhouden en afdragen.

    Risico verminderen: IB47 of VAR
    Betaalt de organisatie meer dan € 1.500 kostenvergoeding of forfaitaire vrijwilligersvergoeding, dan is het verstandig om gebruik te maken van een zogenaamd IB47 formulier. Daarmee geeft de organisatie aan dat zij bedragen heeft uitbetaald aan derden zonder loonheffing te hebben ingehouden. Jaarlijks vóór 1 februari moet het formulier worden ingediend voor de betalingen aan derden in het voorgaande jaar. Dit beperkt het risico voor de loonheffing.

    Ook kan degene die voor de organisatie werkt een zogenaamde VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) aanvragen. Met een VAR met als kwalificatie Winst uit onderneming of Directeur-grootaandeelhouder is de organisatie niet inhoudingsplichtig voor de loonheffing en premies werknemersverzekeringen. De VAR is aan te vragen bij de Belastingdienst via het invullen van een formulier: www.belastingdienst.nl (zakelijk, zoek op VAR).
     
    Метки:
  2. Anna

    Anna Аксакал

    Аня, мне тоже жалко, что со встречей не получилось.

    В нижеприведенном тексте речь идет о компенсации расходов для "работающих по собственной инициативе" (vrijwilligers), которая до определенных пределов не облагается налогом.

    Что касается расходов на благотворительность, то их действительно можно списывать с налогов, но только при этом надо официально подтвердить факт наличия благотворительности. В Голландии есть список организаций, пожертвования которым официально считаются благотворительностью. Возможно, что-то подобное можно сделать и для зарубежной организации. А просто так перевести деньги и сказать, что это на благотворительность, увы, нельзя.
     
  3. valta

    valta Форумчанин

    а мне кажется что с налогов списывать нельзя.
    расходы на благие цели - это всего лишь расходы. уменьшение налогооблагаемой базы - да. уменьшение самих налогов - нет.
     
  4. kosta

    kosta Аксакал

    именно так
     
  5. valeria

    valeria Присяжный переводчик

    spisyvat' mozhno, no dlja etogo organizatsija, kotoroj okazyvajetsja blagotvoritelnost' dolzhna byt' zaregestrirovana v nl, vyplaty dolzhny byt' reguljarnymi i prevyshat' opredelenny porog. blagotvoritelnostju na ukraine zanimajetsja organizatsija "sputnik", ( vlaardingen), v google navernjaka est' podrobnosti.
     
  6. anewsja

    anewsja Новичок

    Спасибо за ответы.
    Кстати с этой организацией уже связалась,
    даже пообещали инв. коляски ( надеюсь получится с ними сотрудничать.
    у них просто главная сейчас в Украине).
    Еще раз спасибо за ответы.
     
  7. kosta

    kosta Аксакал

    а что именно ты понимаешь под "списывать"?
     
  8. valeria

    valeria Присяжный переводчик

    то же самое, что и ты (см. пост valta Дата 27 Aug 2007, 21:43). разумеется, все это касается налогооблагаемой суммы прихода (а не "ухода")), просто выразилась коряво, сорри.

    2anewsja: если вы всерьез и регулярно оказываете поддержку детскому дому на украине, может вам лучше самой зарегистрировать стихтинг (некомм. организацию)? поинтересуйтесь в ТПП и в беластингдинст - это не так сложно должно быть.

     
  9. anewsja

    anewsja Новичок

    Ой, Валерия.
    Простите за поздний ответ.
    Узнавала у других фундаторов- они говорят. на все это
    надо много-много денег. для того, чтобы что-то начать.
    А я рыбешка мелкая- к кому-нибудь приткнусь для начала. :)
    на самом деле таких организаций много( но больше иностранных чем
    наших, к сожалению).
     

Поделиться этой страницей

Загрузка...