Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование нами Ваших файлов cookie.

Residentie Orkest-Sinemaphonia-Sjostakovisj

Тема в разделе "In 't Hollandsch!", создана пользователем Mikhail Zemtsov, 17 ноя 2006.

  1. Mikhail Zemtsov

    Mikhail Zemtsov Новичок

    Residentie Orkest presenteert Cinemaphonia
    Sjostakovitsj in muziek, film en debat

    Ter afsluiting van het honderdste geboortejaar van componist Dmitri Sjostakovitsj organiseert het Residentie Orkest op zaterdag 2 december 'Cinemaphonia: Sjostakovitsj in muziek, film en debat'. Centraal staat de uitvoering van de 7e Symfonie 'Leningrad' door het Residentie Orkest in combinatie met een film van historische documentairebeelden over de Sovjet-Unie uit de jaren '30 en '40. Voorafgaand aan het concert zijn er lezingen, toelichtingen en een debat met medewerking van actrice en Ruslandkundige Victoria Koblenko, filmkenner Theodore van Houten, Sjostakovitsjkenner Kimball Huigens en dirigent Daniel Raiskin. Cinemaphonia vindt plaats van 13.00 uur tot 17.00 uur in de Dr Anton Philipszaal te Den Haag. Meer informatie staat op www.residentieorkest.nl.

    Als eerbetoon aan Dmitri Sjostakovitsj presenteert het Residentie Orkest een gevarieerd programma rondom de veelzijdige componist. Aan de orde komen uiteraard muziek en film, twee belangrijke elementen uit Sjostakovitsj' leven, maar er is ook aandacht voor de sociale en historische context waarin zijn composities tot stand kwamen.

    Vanaf 13.00 uur vinden er in de foyers van de Dr Anton Philipszaal activiteiten plaats zoals een inleiding, lezing, interview en een debat. Filmkenner en Sjostakovitsj-biograaf Theodore van Houten geeft een lezing over de veelzijdigheid van Sjostakovitsj als componist en de filmmuziek die hij heeft gecomponeerd. Musicoloog Michel Khalifa gaat in gesprek met de uit Sint-Petersburg afkomstige dirigent Daniel Raiskin over de historische en musicologische betekenis van Sjostakovitsj' 7e Symfonie. Pianist en Sjostakovitsj-kenner Kimball Huigens geeft aan de hand van Sjostakovitsj' pianomuziek een overzicht van het werk van deze bijzondere componist en de invloed daarvan op anderen. Ook gaat hij in op de mens die schuilgaat achter deze muziek. Tot slot leidt Ruslandkundige en actrice Victoria Koblenko een debat over kunst en censuur. Middelbare scholieren, studenten en leden van het Residentie Orkest afkomstig uit landen met een voormalig dictatoriaal regime, discussiëren over de invloed van censuur op kunst en hoe het is om kunstenaar te zijn in een omgeving waarin niet elke uiting is geoorloofd.

    Om 15.00 uur brengt het Residentie Orkest de 7e symfonie 'Leningrad' ten gehore. Deze symfonie ontstaat in 1941 naar aanleiding van Adolf Hitlers belegering van Leningrad. De componist schrijft de symfonie om zijn landgenoten een hart onder de riem te steken. Symfonie nr. 7 wordt zowel voor de Russen als voor andere geallieerden een symbool van de overwinning op de Duitsers. De historische documentairebeelden die tijdens het concert vertoond worden, geven een indringend beeld van het leven in de Sovjet-Unie van de jaren '30 en '40 en versterken de toch al zo aangrijpende en zeer programmatisch geschreven muziek. Dirigent Daniel Raiskin: "Ik vind Symfonie nr. 7 één van de meest aangrijpende werken die Sjostakovitsj geschreven heeft. Het is de reactie van een humaan mens op een oorlog, maar ook op de Stalinistische terreur uit de jaren dertig. Hoewel ik de archiefbeelden uit die jaren al lang ken, vond ik de bijbehorende film hartverscheurend."

    Een eerbetoon aan Sjostakovitsj is niet compleet zonder een film. Daarom vertoont Filmhuis Den Haag in aansluiting op Cinemaphonia op zondag 3 december om 17.00 uur de film Entuziazm (1931) van Dziga Vertov met als filmmuziek de Eerste symfonie van Sjostakovitsj. Bezoekers van Cinemaphonia krijgen ? 2,50 korting op hun filmkaartje.

    Cinemaphonia
    13.00 uur - 17.00 uur
    Aanvang concert 15.00 uur
    Dr Anton Philipszaal, Den Haag

    Residentie Orkest - Symfonie nr. 7 'Leningrad'
    Film bij de symfonie met archiefbeelden '30 - '40
    Lezing 'Sjostakovitsj en de film' - Theodore van Houten
    Debat 'Kunst en censuur' met Victoria Koblenko
    Toelichting 'Historische betekenis 7e Symfonie' - dirigent Daniel Raiskin
    Muzikale inleiding 'Leven en werk Sjostakovitsj' - Kimball Huigens

    Toegang ? 25,50
    Jongeren tot 18 jaar, studenten en CJP ? 7,50
    Vrienden Filmhuis Den Haag / Vrienden Residentie Orkest ? 21,-
    UITpas, 65+ ? 23,-

    Kaarten zijn te bestellen via www.residentieorkest.nl en aan de kassa van de Dr Anton Philipszaal (Spuiplein 150, 070-8800333).
    Kaarten voor Entuziazm zijn te koop aan de kassa van het Filmhuis (Spui 191, Den Haag, 070 - 365 60 30) of via www.belbios.nl.


    ******************************************************************************************************************
    Noot voor de redactie:

    Het Residentie Orkest heeft zich in zijn meer dan 100-jarig bestaan ontwikkeld tot een van de meest gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland. Het orkest geeft jaarlijks zo'n zeventig concerten in Den Haag en is daarnaast ook te horen op vooraanstaande concertpodia in binnen- en buitenland. Sinds september 2005 is de internationaal vermaarde dirigent Neeme Järvi de chef-dirigent van het Residentie Orkest.

    Voor meer informatie, interviews, beeldmateriaal en perskaarten voor het concert kunt u terecht bij Lies Rubingh (070-8800220 liesrubingh@residentieorkest.nl) of Caroline Buser (070-8800220 carolinebuser@residentieorkest.nl), afdeling Marketing & Communicatie van het Residentie Orkest.
     
    Метки:

Поделиться этой страницей

Загрузка...