Новый закон о проживании / сдачи квартиры в аренду

Тема в разделе "Жилищный вопрос", создана пользователем orazgald, 14 июл 2019.

 1. orazgald

  orazgald Новичок

  Здравствуйте всем.

  Видела где-то краем глаза, что теперь, во избежание того, что люди с бОльшим достатком снимают квартиры за меньшие деньги, приняли новый закон. И теперь нужно подтверждать свой доход в зависимости от того, какое жилье ты снимаешь (точнее, за какие деньги ты его снимаешь).
  Не смогла найти никакой информации позже, и прошу совета - знает ли кто-нибудь, где можно прочитать подробности?

  Спасибо
   
  Метки:
 2. Nexus

  Nexus Старожил

  Закон приняли, но не ратифцировали, сейчас рассматривается встречный иск от собственников жилья. Пока непонятно, когда и как будут проверять соответствие.
  Steengoed Digitaal

  Special "noodknop middenhuur"


  • Noodknop middenhuur ligt nog op de tekentafel van het ministerie
  • Maar: lokale afspraken gemeente en vastgoed heeft voorkeur minister
  • Dit biedt kansen om verregaande maatregelen te voorkomen
  • Vastgoed Belang doet handreiking onder voorwaarden
  • Minister besluit eind 2019 of en hoe de noodknop eventueel vervolg krijgt

  Minister presenteert plannen middenhuur
  Op donderdag 4 juli heeft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer haar plannen voor het middenhuur segment (€720-€1000) gepresenteerd. De “noodknop middenhuur”, waarmee de huren in de vrije sector dreigen te worden gemaximeerd op een percentage van de WOZ-waarde, is door de minister verder uitgewerkt. Maar er is ook positief nieuws: op aandringen van Vastgoed Belang en IVBN roept de minister gemeenten en marktpartijen op samen op lokaal niveau afspraken te maken waardoor de noodknop overbodig wordt. Hiermee schept zij de ruimte die nodig is om tot een uitruil te komen waarbij de nieuwbouw wordt gestimuleerd, ingrijpende maatregelen uitblijven en verhuurders tijdelijk enkele vrijwillige maatregelen nemen om het middenhuursegment te versterken.


  Afspraken op lokaal niveau
  Geconfronteerd met de plannen van het ministerie is Vastgoed Belang de afgelopen periode met een pakket maatregelen gekomen dat wij zouden kunnen aanbieden als het kabinet af ziet van landelijke maatregelen die verhuurders hard raken. Zo zouden huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens (€720) bij nieuwe verhuur voor een bepaalde periode in het middensegment aan kunnen worden geboden, ook als de markt een hogere huurprijs toelaat. Deze uitgeklede variant van de noodknop voorkomt dat huren in de vrije sector met gemiddeld honderden euro’s omlaag moeten worden bijgesteld bij nieuwe verhuur!

  Ook kan worden gedacht aan een eigen standaard voor huurverhogingen in de vrije sector. Bij woningen die al marktconform worden verhuurd kan worden gedacht aan een maximale reguliere huurverhoging van maximaal inflatie + 2,5%. Door deze marktstandaard te omhelzen wordt het beeld ontkracht dat in de vrije sector alles maar kan en veroorloofd is, een hardnekkig beeld dat overigens door de feitelijke huurverhogingen in de vrije sector wordt ontkracht. Dat blijkt helaas niet voldoende waardoor het risico op wettelijke regulering van de huurverhogingen in de vrije sector een serieus risico blijft.

  Tot slot is Vastgoed Belang bereid te bekijken onder welke voorwaarden huurders in de vrije sector gebruik zouden kunnen maken van bemiddeling door de Huurcommissie. Een absolute voorwaarde hierbij is dat de kosten hiervan evenwichtig worden verdeeld tussen huurder en verhuurder, anders dan nu het geval is bij geschillen met huurders in het gereguleerde segment dus.

  Voorwaardelijk en integraal voorstel
  Deze handreiking zal natuurlijk niet zomaar worden gedaan. Gemeenten zullen flink wat water bij de wijn moeten doen om het investeringsklimaat aantrekkelijk te houden voor particuliere verhuurders. Zo moeten gemeenten te strenge eisen voor de nieuwbouw versoepelen, lagere grondprijzen vragen, vergunningprocessen versnellen, en afzien van andere ingrijpende maatregelen. Uiteraard zullen we een lokale deal alleen accepteren als de geplande landelijke noodknop geheel van tafel gaat.

  'Draconische maatregelen voorkomen'
  Uiteindelijk zullen er enkele moeilijke keuzes gemaakt worden die we het liefst niet zouden moeten maken. Vastgoed Belang strijdt immers ten principale tegen regulering van de vrije huursector. We zijn er echter van overtuigd dat we op deze manier de draconische maatregelen van het ministerie kunnen voorkomen, die desastreus zullen uitpakken voor verhuurders en de gezonde werking van de woningmarkt.

  Zie HIER de brief en bijlagen van de minister.

  Luister HIER (video, vanaf 2.15) het radiofragment terug over de middenhuur plannen op Radio 1 met directeur Laurens van de Noort en Paulus Jansen van de Woonbond.
   
  • Нравится Нравится x 1
 3. Larison

  Larison Старожил

  Стесняюсь признаться, но ни фига толком не поняла... А можно вкратце растолковать чё к чему?
   
  Последнее редактирование: 15 июл 2019
  • Согласен Согласен x 1

Поделиться этой страницей

Загрузка...