Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование нами Ваших файлов cookie.

'День України' в Девентері (Oekraïnedag in teken 20 jaar Tsjernobyl)

Тема в разделе "In 't Hollandsch!", создана пользователем muumi, 10 янв 2006.

  1. muumi

    muumi Новичок

    4 februari: Oekraïnedag in teken 20 jaar Tsjernobyl
    De komende editie van de halfjaarlijkse Oekraïnedag van het Platform Nederland-Oekraïne staat in het teken van de ramp in Tsjernobyl, die in de vroege ochtend van 26 april 1986 plaatsvond, dit jaar precies 20 jaar geleden. Naast aandacht voor het menselijke leed zal de dag vooral proberen om een beeld te geven over wat er precies gebeurd is, wat de mensen hebben meegemaakt, zowel in de buurt van de ramp zelf als in Nederland.

    Dagvoorzitter is actrice en Metro-columniste Victoria Koblenko. Zij is als ambassadeur verbonden aan Stichting Spoetnik. In oktober heeft ze deelgenomen aan het bezoek dat Stichting Spoetnik aan Oekraïne bracht en waarbij onder andere de 30-kilometer-zone rond de kernreactor in Tsjernobyl werd bezocht.

    Joeri Tatartsjoek werkt sinds 1998 als voorlichter voor de kerncentrale in Tsjernobyl. Hij leidt internationale bezoekers rond in de "gesloten" 30-kilometerzone. Tatartsjoek geeft informatie over de gevolgen van de ramp voor de natuur en de mens.

    Emeritus hoogleraar prof. dr. Rob de Meijer van de Rijksuniversiteit Groningen was in 1986 medewerker bij het Groningse Kernfysisch Versneller Instituut. Hij vertelt over de eerste waarnemingen van de wolk uit Oekraïne en de maatregelen die in Nederland getroffen zijn met betrekking tot landbouwproducten. Ook gaat hij in op de gevolgen van de straling voor de bevolking van Oekraïne.

    De stichting Tsjerkin ('Tsjernobyl kinderen') uit Deventer vertelt over haar werk in het door de ramp getroffen deel van Wit-Rusland en Nederland.

    Het programma zal verder gevuld worden met een optreden van in Nederland wonende musici uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, die een kort gevarieerd muzikaal programma brengen, dat geïnspireerd is op de ramp van Tsjernobyl. Traditiegetrouw wordt de Oekraïnedag eens per twee jaar georganiseerd als onderdeel van de Midden en Oost-Europa Beurs die op dezelfde dag plaatsvindt in de Grote of Lebuïnuskerk.

    Locatie
    Burgerzaal van het stadhuis te Deventer, Grote Kerkhof 4

    Voorlopig Programma
    12:30 Zaal open en ontvangst
    13:00 Opening en welkom
    13:10 "Tsjernobyl - nu en in de toekomst" - Joeri Tatartsjoek
    14:00 Cultureel intermezzo
    14:30 "Wat gebeurde er in en vanuit Nederland in 1986?" - prof. dr. Rob de Meijer
    15:00 Pauze met gelegenheid tot beursbezoek
    15:40 "Hulpverlening vanuit Nederland", stichting Tsjerkin
    16:00 De rampbestrijding ter plaatse
    16:30 Sluiting, tot 17:00 gelegenheid tot napraten of beursbezoek

    Toegang en deelname aan de Oekraïnedag zijn gratis. Een bezoek aan de door de VVV Deventer georganiseerde Midden- en Oost-Europa Beurs kost € 2.

    Nadere informatie
    website:
    http://www.oekraine.org/oekrainedag
    e-mail: info@oekraine.org

    De Oekraïnedag op 4 februari <b style="color:black;background-color:#ffff66">2006 wordt georganiseerd door Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne (www.oekraine.org) in samenwerking met Stichting Spoetnik (www.spoetnik.nl) en de Midden- en Oost-Europa Beurs (www.vvvdeventer.nl)
     
    Метки:
  2. muumi

    muumi Новичок

    De nieuwe ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Oleksander Koeptsjisjin, verricht de opening van de dag.

    De meest recente en gedetailleerde programma-informatie staat op de website
    www.oekraine.org/oekrainedag.
     

Поделиться этой страницей

Загрузка...